ALKÍMIA MA - Polimer korszakban élünk
Adatlap
Előadó: 
 Iván Béla
Időpont: 
 csü., 2010-09-23 17:00
Helyszín: 
 ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Mezey Barna, az ELTE rektora: Megnyitó
Kvízjáték
Kóczán György: Látványos kémiai kísérletek
Csúcstechnológia: 700 MHz-es Bruker NMR az ELTE Kémia Intézetében; laborlátogatás Rohonczy Jánossal
A műanyagoktól a számítógépes chipig, az eldobható napelemekig, a nanotechnológiákig, a génsebészetig, gyógyszerekig, a környezetvédelemig és azon túl
Tudod-e, hogy a kőkorszak-rézkorszak-bronzkorszak-vaskorszak után ma POLIMER KORSZAKBAN élünk?
Tudod-e, hogy a fiatalok mindig is buliztak? A 19. században azonban még nem volt csocsó, így billiárdoztak. A billiárdgolyót elefántcsontból készítették, amiből hiány lépett fel, és 1863-ban egy cég 10000 dollár díjat ajánlott fel helyettesítő anyagot kidolgozóknak. 1871-ben a Hyatt testvérek készítettek ilyen anyagot egy természetes polimer átalakításával, és lehetett tovább bulizni ... Ezt követően sorra jelentek meg az újabb és újabb polimer termékek (műanyagok), és ma már évente több mint 230 millió tonna polimert gyártanak és használnak fel a világban.
Felfigyeltél-e rá, hogy a reggeli fogmosáskor használt fogkefe teljes egészében polimerek, azaz makromolekulák feldolgozásával nyert műanyagokból áll? Ugyanígy a fésűd, a ruhád, a cipőd, a hátizsákod, sőt a (nap)szemüveged, kontakt lencséd (ha van), a mobilod borítása, a DVD lemezek stb. stb. mind-mind polimer termékek. Csomagolóanyagokról, építőanyagokról, járműalkatrészekről, festékekről stb. nem is beszélve.
Tudod-e hogy a mobilodban lévő Li-ion elemben az elektródák közötti vezető réteg egy Li-ionokat vezető polimer? Hallottál már a fotoreziszt polimerekről, amelyek nélkül nem léteznének számítógépes chipek?
Tudod-e, hogy a jövő egyik energiaforrásának tekintett tüzelőanyag-cellák egyik fő alkotórésze a protonvezető polimer membrán? Hallottál arról, hogy megjelentek a piacon az első polimer alapú napelemek, amelyek jóval olcsóbbak és környezetkímélőbbek, mint a méregdrága szilicíum napelemek?
Hallottál-e róla, hogy megjelentek az első szintetikus polimer gyógyszerek, és a génsebészet egyik módszerében polimerekkel juttatják a DNS-t a sejtekbe?
Tudod-e, hogy ma hazánkban a polimer alapú műanyag- és gumiipar a legnagyobb vegyipari ágazat (az olajipart nem számítva)?
A polimerek a jelen és a jövő anyagai: a 21. század megjósolt ipari forradalmát megalapozó nanotechnológiáktól, gyógyászattól, energetikától a környezetvédelemig és azon túl is.
Ha közelebbről meg akarsz ismerkedni ezekkel a rendkívül érdekes anyagokkal, többet akarsz megtudni a kémiájukról, részese lenni érdekes kísérleteknek, gyere el!